Circuit Maramures din Bucuresti

Informatii generale

 Situat în nordul României, judetul Bistrita-Nasaud se desfasoara pe o suprafata de 5305 km2 (2,2% din suprafata tarii), având o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori. Având coordonatele geografice 47°37' - 47°48' latitudine nordica si 23°27' - 25°36' latitudine estica, Bistrita-Nasaud se învecineaza la nord cu Maramures, la est cu Suceava, la sud-est cu Mures si la sud-vest cu Cluj. Judetul are un municipiu (Bistrita), 3 orase (Beclean, Nasaud, Sângeorz-Bai), 53 comune si 235 sate.
Relieful este în general înalt si destul de fragmentat, în judet desfasurându-si culmile muntii Rodnei, Bârgaului,Calimanului si Tiblesului. Desi numai o parte din muntii Rodnei (altitudinea maxima din judet - vf. Ineu 2279 m) se afla pe teritoriul judetului, frumusetea acestora creeaza un decor minunat. Ghetarii erei cuaternare au lasat urme, creând creste ascutite si circuri glaciare care adapostesc lacuri de aceeasi origine, cu ape limpezi, de o rara frumusete (Lala, Buhaescu). Un peisaj deosebit de pitoresc îl dezvaluie si Muntii Bârgaului, prin prezenta unor conuri - marturie a unor intense activitati vulcanice - prin padurile si fondul cinegetic deosebit de bogat. Muntii Caliman se caracterizeaza prin masivitate si fenomene vulcano-carstice curioase, iar Muntii ?iblesului, care strabat partea de vest a judetului, cuprind variate bogatii.
Tot în partea vestica se afla înaltimile Podisului Transilvaniei, respectiv dealurile Suplaiului, Nasaudului si Bistriteicare ajung pâna la 600 m altitudine. Cuprinzând un relief accidentat si în mare parte montan, judetul are o retea mai putin densa de cai de tranzit, principalele linii urmarind vaile apelor. Drumurile de munte si potecile marcate fac accesibila turistului atât zona înalta a Muntilor Rodnei, cei mai semeti din grupa nordica a Carpatilor Orientali, cât si Muntii Bârgaului, scunzi si usor de trecut din toate directiile.
În apropiere de Pasul Tihuta în dreapta soselei nationale, într-o poiana se afla un monument al naturii: "Regele Brazilor".
Bistrita-Nasaud este unul dintre judetele cu bogate vestigii si monumente istorice. Aici întâlnim culturile neolitice (Bistrita, Nasaud sau Slatinita); vestigiile daco-romane de la Saratel, Sânmihaiu de Câmpie, Archiud, Orheiu, Dumitra, Livezile, Matei si Ilisua.
La Fântânele se afla o necropola celtica cu 82 morminte (cultura "La Tène") una din cele mai mari de acest fel din Europa.
Pe teritoriul judetului de azi, în secolul al XIII-lea era mentionat un vechi district - Vallis vallachalis - locuit de populatie româneasca. Pe lânga aceasta, el îngloba districtul sasesc al Bistritei, parti din comitatele Solnoc si Dabâca.
Nu departe de localitatea Lelesti pot fi vazute si astazi ruinele cetatii Ciceului care a apartinut domnitorului Petru Rares, iar la Posmus ruinele unor fortificatii din epoca feudalismului timpuriu.
La 16 km de Bistrita, în localitatea Herina se afla una din cele mai vechi biserici din Transilvania. Probabil ca aceasta biserica construita în stil romanic, de mai multe ori restaurata, a fost cladita la sfârsitul primei jumatati a secolului XIII. Este atestata documentar la 1246.
Bistrita - oras, resedinta a judetului, este situat pe râul Bistrita ardeleana, într-o depresiune, la o altitudine de 365 m. Orasul este asezat pe valea Bistritei, la poalele Muntilor Bârgaului, la încrucisarea unor importante drumuri comerciale.
Cele mai vechi stiri despre localitatea Bistrita se pierd în negura veacurilor.
Aparitia orasului pare probabila pe la sfârsitul sec. XII si începutul celui urmator, eveniment legat si de colonizarea sasilor din Transilvania. Prin veacurile XIII, XIV, Bistrita este amintita documentar ca facând parte din posesiunile regale ungare ( "Fundus Regius").
La 22 martie 1241 a aparut prima mentiune documentara a orasului, în Codexul de la Echternach, sub numele de Târgul Nosa. Aceasta denumire a fost adoptata dupa locul de origine al majoritatii colonistilor ce au format aceasta asezare (sec. XII), care proveneau din spatiul Luxemburgului de azi, probabil din preajma localitatii Nosa (40 km de Luxemburg).
Numele actual al orasului are la origine cuvântul slav "bistro" ( repede ), asa cum apele repezi se numesc de obicei "Bistrite". Numele asezarii, ca si alte elemente lingvistice, presupun o convietuire mai îndelungata a unor elemente slave cu populatie autohtona de origine romano-slava. În a doua parte a secolului al XIII-lea, la 16 iulie 1264, Papa Urban al IV-lea pomeste într-un document în limba latina tinutul "Bistriche ", adica Bistrita.
Situata intr-o pitoreasca regiune a Depresiunii Maramuresului, la poalele versantilor masivi ai Muntilor Gutai si Tibles, Statiunea Ocna Sugatag se numara printre cele mai importante atractii cu care au fost inzestrate aceste meleaguri. Situata la numai 10 km de Vadu Izei si 20 km deSighetul Marmatiei, statiunea balneoclimaterica are portile deschise pe toata perioada anului, pentru turistii care vor sa se relaxeze intr-un mediu natural placut sau pentru cei ce sosesc aici la tratament.
Gratie pozitiei sale geografice in cadrul depresiunii Maramuresului si a dezvoltarii sale economice, localitatea detine o puternica retea de sosele asfaltate realizand legaturi cu celelalte localitati de pe Valea Izei si Viseului.
Sub aspect turistic, prin valorificarea resurselor naturale a apelor cloro-sodice si beneficiind de factori climaterici specifici si a efectelor acestora, comuna Ocna Sugatag se bucura de o afluenta turistica impresionanta, fiind cea mai cautata zona din acest colt de tara, renumita pentru tratamentul afectiunilor reumatismale, a asteniei si surmenajului cat si pentru combaterea proceselor inflamatorii cronice.

;

Circuit Maramures din Bucuresti: < (< nopti) - Adulti: 2,Copii: