Circuit Italia

Informatii generale

Venetia reprezinta un must-see in materie de turism. Venetia este frumoasa, romantica, veche si cocheta.
Venetia este unul dintre cele mai vizitate orase din lume. Legenda spune că oraşul de pe ape a fost întemeiat odată ce locuitorii din regiunea romană “Venetia et Istria” au început să se mute pe insulele din apropiere pentru a scăpa de migraţiile barbare. Prima menţiune documentară datează din anul 421, iar trei secole mai târziu locuitorii oraşului aveau deja un episcop propriu. Prin secolul al X-lea, Veneţia era deja o putere ce reuşea să cucerească alte regiuni şi să scape de ameninţarea piraţilor. În Evul Mediu şi Renaşterii, Veneţia purta oficial numele de “Serenissima Repubblica”  era o putere impusă la nivel mondial. Poziţia geografică şi legăturile cu Bizanţul au contribuit la expansiunea economică şi teritorială a Veneţiei, oraşul ajungând să controloze o mare parte din coasta Mării Adriatice.
După anul 1453, Veneţia intră însă pe panta descendentă. Este cucerită de francezi, cedată austricilor şi îşi recapătă libertatea abia în în 1866.  Spusă pe scurt, istoria Veneţiei poate fi istoria oricărui oraş. Ceea ce o individualizează este însă situarea ei: pe ape. Aşa că se naşte o întrebare: cum s-a construit oraşul de pe ape? Răspunsul e simplu: cu ajutorul lemnului şi al unor arhitecţi şi constructori pricepuţi. Clădirile Veneţiei de astăzi sunt aşezate pe piloni de lemn, lemn adus de pe continentul european, de pe teritoriile Sloveniei şi Croaţiei de azi. Pilonii au fost aşezaţi foarte aproape unul de celelălalt, iar deasupra lor au fost turnate fundaţiile clădirilor din cărămidă sau piatră.
Din secolul trecut, veneţienii au şi probleme, iar acestea sunt cauzate de modernizări: veneţienii au construit un sistem de captare a apelor pentru a satisface cererea locală, iar Veneţia a început să se scufunde. Acţiunile au fost stopate, dar alte probleme au apărut. Uneori nivelul apei creşte peste limitele admise, iar parterul clădirilor este inundat.
Turnul din Pisa - Turnul înclinat este simbolul emblematic al orașului toscan Pisa, situat în vestul Italiei. Construirea turnului a început în august 1173. După 12 ani de la punerea pietrei de temelie, când construcția ajunsese la etajul al treilea, din cauza proastei calități a solului (noroi argilos și nisip), turnul a început să se încline în direcția sud-est. Construcția are o înălțime de 55,86 de metri, o grosime la bază de 4,09 metri și o greutate de 14.453 tone. Este alcătuit din 14.200 de tone de marmură albă de Carrara și are șapte clopote. Acestea sunt acționate din precauție doar static, numai cu ciocane de impact electromagnetic intern, la ora 12 și înaintea slujbelor religioase.
Vatican - sau Statul Vatican - este un mic stat suveran al carui teritoriu consta dintr-o enclava în orasul Roma, Italia. Întreaga tara este de aproximativ jumatate de kilometru patrat. Statul este condus de catre episcopul Romei, Papa, si astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care functiile înalte sunt ocupate de catre clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafetei si al numarului de locuitori. Este resedinta teritoriala a Sfântului Scaun, entitatea institutionala reprezentata de catre Papa, episcopul Romei si prin urmare principala resedinta ecleziastica a Bisericii Catolice. Din motive istorice, conducerea statului are o structura unica. Cele mai importante persoane sunt Secretarul de Stat, presedintele comisiei pontificale pentru statul Vatican si Guvernatorul Vaticanului. Acestia, ca toti ceilalti oficiali, sunt numiti si revocati de papa.
Tivoli, fostul Tibur antic, regiune plină de văi, casacade şi grote naturale, preferată acum 2000 de ani de împăraţii şi aristocraţia romana pentru case şi vile de vacanţă. Două vile remarcabile sunt de văzut: Vila d’Este cu spectaculoasele ei grădini şi Vila Adriana, un complex alcătuit din locuinţe, grădini, bazine, statui, lagună artificială şi plajă, coridoare acoperite, insulă privată cu Teatro Maritimo, cel mai mare şi mai costisitor palat din imperiul roman, cu suprafaţa tot atât de mare ca şi centrul Romei, construită de Hadrian în secolul al II lea. Cum bietele noastre picioare erau aproape expirate după tropăială intensă din Roma, am ales-o pe prima.
Vila d’Este nu aparţine antichităţii; cardinalul Ippolto d’Este, fiu al Lucretiei Borgia, nepot de papă şi rudă cu Francisc I al Franţei, a decis renovarea palatului guvernatorului şi amenajarea unei impresionante grădini de inspiraţie antică, în a doua jumătate a secolului al-XVI-lea. Un ansamblu de grote şi statui, terase, fântâni şi jocuri de apă, s-a dovedit a fi un model imitat de mulţi suverani europeni (amintesc aici de Versailles, Palacio Real de la Granja – lângă Segovia, Spania, Herrenhauser Garten din Hanovra, Schonbrunn şi altele despre care vom mai scrie); denumirea de Tivoli a devenit sinonim cu parc relaxant, deschis publicului şi o regăsim im mai multe locuri din Europa.
Palatul  are o biserică şi o curte interioară cu arcade şi  fântâna lui Venus; în timpul vieţii cardinalului, colecţionar de statui antice, aici se întâlneau scriitori, poeţi şi muzicieni. O viaţă de curte fastuoasă se derula într-un decor fastuos: pereţii erau împodobiţi cu tapiserii flamande şi panouri din piele spaniolă decorate cu aur şi argint; ulterior pereţii s-au pictat. În timp statuile antice s-au dispersat, sălile sunt goale. Au rămas însă decoraţiunile plafoanelor şi bogatele fresce ce înfăţişau nu numai scene alegorice, scene mitologice şi scene de vânătoare frecvente în multe alte palate europene ci şi minunate peisaje din regiune, delicat colorate; verdele argintiu sau culoarea frunzelor de măslin predominau. Unele fresce îşi mărturisesc vechimea, culorile lor şi-au pierdut parcă puterea iar eu sper ca restaurările în curs de desfăşurare să nu le facă prea vii şi să le răpească aura poetică. În unele saloane false tapiserii povesteau despre originea mitologică a Tiburului – cel al metamorfozelor figurii mitologice Ino este foarte interesant ca şi Salonul Fântânii în care zeii benchetuiesc deasupra unei fântâni decorată cu mozaicuri, emailuri şi două cariatide. Grădina este şi ea imortalizata într-o frescă înfăţişând fântâna centrală.
De la o terasă pătrată se deschide priveliştea grădinii; în grote bazorelifuri şi stucaturi au fost roase de timp prin unele părţi, mozaicurile au supravieţuit ca şi majoritata zeităţilor – statui. Jeturi de apă ţâşnesc din dragoni, personaje mitologice sau ţevi subţiri, o cascadă artificială se revarsa despletită peste un bazin oval, căderi de apă în trepte mărginite de coloane albe lichide (Fântâna lui Neptun), chiparoşi uriaşi se înşiră pe alei, pulberi de stropi fac curcubee, totul susură, foşneşte, iar orga pneumo-hidraulica (mecanism acţionat numai de aer şi apă) cântă! 

;

Circuit Italia: < (< nopti) - Adulti: 2,Copii: