Circuit Israel

Informatii generale

Nazareth - Nazaret  este un oras din Israel situat în districtul de Nord, fiind cel mai populat oras arab din Israel cu circa 80 000 locuitori, dintre care o treime sunt crestini (31%), iar restul musulmani (69%). Nazaret este un centru de pelerinaj crestin, gratie faptului ca în Noul Testament, orasul este descris ca fiind locul copilariei lui Iisus Hristos. Este recunoscuta dogmatic expresia „Iisus Nazariteanul, Regele Iudeilor”, care, în abreviere (INRI), se regaseste pe crucile purtate înaintea sicrielor la înmormântarile de rit crestin ortodox.
Dupa Noul Testament, Nazaretul era localitatea unde se afla casa Mariei, mama lui Iisus, si a sotului ei, Iosif. În aceasta casa s-au întâmplat evenimentele Vestirii miracolului sarcinii Mariei de catre Arhanghelul Gabriel si acesta e locul unde a crescut Iisus din pruncie si pâna la începutul misiunii sale. Unii istorici sunt de parere ca Nazaretul nu ar fi fost populat în timpul lui Iisus. Dupa ei, era vorba de o deformare a textelor în timpul traducerii în greaca, si de fapt semnificatia adevarata a numelui „Iisus din Nazaret” nu era ca el ar fi fost din Nazaret, ci din Casa lui David. Oricum, si dupa spusele Noului Testament, era vorba de un loc marginal, asa cum se poate întelege din vorbele lui Natanael (identificat cu apostolul Bartolomeu) din Cana Galileei: Zona Nazaretului a fost locuita înca în perioada preistorica, asa cum dovedesc descoperirile arheologice din pestera Kedumim (Al Kafza) de pe Muntele Prapastiei din sudul orasului. In Epoca celui de al Doilea Templu a existat la Nazaret o mica asezare, iar pâna la stapânirea bizantina a fiintat aici o localitate populata înca de evrei. Odata cu cucerirea Palestinei de catre cruciati a crescut însemnatatea orasului, el devenind capitala de dioceza catolica si fiind dotat cu mai multe biserici. Ulterior localitatea a cunoscut perioade alternate de decadere si prosperitate, înflorind în mod deosebit în cursul secolului al XIX-lea, când a trezit interesul puterilor europene. În acea epoca a luat avânt zidirea de biserici, mânastiri si înfiintarea a numeroase institutii de învatamânt si sanitare.
Din cauza însemnatatii orasului pentru credinciosii crestini, orasul a devenit un obiectiv popular de pelerinaj
Tiberias, localitate pe coasta de Vest a Marii Galileei, la 330 km nord de Ierusalim si 116 km est de Haifa. Numele localitatii vine de la imparatul roman Tiberius.  A fost construita ca urmare a expulzarii evreilor din Ierusalim, dupa 135, acestia s-au refugiat in Tiberias si in localitatea vecina - Sepphoris. Aici este locul de unde a pornit in 613 revolta evreiasca impotriva invadatorilor persani. Orasul a decazut in epoca bizantina. Tot aici a fost scris Talmudul in sec V ( Talmud- culegere de comentarii rabinice care cuprinde normele religioase si social-juridice ale mozaismului). In oras exista 17 izvoare cu puteri terapeutice, utilizate inca din Antichitate.
Biserica Catolica Bunavestire – Nazaret: Basilica Catolica Bunavestire din Nazaret este o biserica catolica moderna, construita pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. In incinta acestei biserici se afla si grota in care Fecioara Maria a fost instiinta de Arhanghelul Gavriil ca Il va naste pe Iisus. De-a lungul timpului, biserica a fost un important loc de pelerinaj pentru credinciosii in cautare de liniste.
Nazaret a fost un mic oras evreiesc din perioada romana si bizantina. Dovezi ale convertirii evreilor din Nazaret la crestinism, sunt relatate de catre istoricul Africanus, in secolul al III-lea. Primele pelerinaje la Nazaret au avut loc in secolul al IV- lea.
Grota care este incastrata in biserica a fost descoperita in secolul al IV-lea. Istoricii si arheologii cred ca aici a avut loc Bunavestire. Nu se cunoaste data exacta a constructiei primei biserici, insa se pare ca a existat un astfel de edificiu mult mai inaitne de secolul al IV-lea. Prima referire despre un altar se face in anul 384, iar prima biserica este mentionata in anul 570.
In secolul al V-lea, sub actuala biserica a fost excavata o alta biserica. Aceasta avea o apsida, trei intervale si un atrium larg. O mica manastire a fost apoi construita in partea sudica a bisericii. In anul 680, pelerinul Arculf relata ca a vazut doua biserici in Nazaret.
Biserica franciscana a fost insa demolata in anul 1955. Pe locu lacestei biserici a fost construita actuala biserica. In prezent, aceasta biserica este parohia a peste 7000 de crestini catolici din Nazaret si un important centru de pelerinaj pentru credinciosi din lumea intreaga.
Cana Galileii - Oras-cetate in Galileea, aproape de Capernaum. Este amintita in Noul Testament, pentru ca in ea a avut loc o nunta unde au fost chemati Maica Domnului, Iisus si ucenicii Lui. Sfarsindu-se vinul, Iisus a facut prima Sa minune, prefacand apa in vin.
Orasul Haifa se afla intr-o locatie ideala, foarte apropiat de multe alte destinatii turistice de prim interes precum Caesarea, Hadera, Nazareth sau Tiberias, de aici putandu-se apoi explora zone vaste ale Israelului intr-un confort si o siguranta depline.  Situat doar la 90 de kilometri de Tel Aviv, orasul-gradina Haifa este atractia turistica numarul unu din Israel, in afara Ierusalimului neexistand un alt loc atat de pitoresc si plin de atractivitate precum este Haifa. Intalnirea dintre campia mediterana si muntele Carmel face din Haifa un taram desprins din basme, superbele gradini prezente aici marind la superlativ efectul general. Pentru turisti, Haifa poate reprezenta o revelatie deosebit de placuta, doar aici putand sa iti imbogatesti sufletul cu amintiri de neuitat si sa iti updatezi informatia istorica cu multe descoperiri arheologice si documentare de prima mana. Un oras cu adevarat pitoresc de pe malul Marii Mediterane, Haifa va asteapta vizita cu bratele deschise, fiind si o alternativa fericita si senina la vesnica vanzoleala din Ierusalim, unde mai nu se mai poate respira uneori din cauza caldurii si a suprapopularii. Oferta pentru cazare este una domneasca aici, asa ca e mai bine sa va stabiliti din start cartierul general la hotelurile din Haifa decat oriunde altundeva in Israel.
Haifa, asezat intre Coasta Mediteranei si Muntii Carmel, in partea de nord-vest a Israelului ( 159 km de Ierusalim, 95 km de Tel Aviv) este al treilea oras ca marime din tara si cel mai mare port israelian. Este un oras cu o indelungata istorie. Prima amintire in documente este din sec. III. In Haifa antica a avut o populatie amestecata, evrei impreuna cu alte popoare. Haifa moderna a fost fondata in anul 1761, cand, vechiul oras a fost distrus si recladit mai aproape de mare. In sec. XVIII-XIX, orasul a fost jefuit de pirati. Impotriva acestora au fost cladite doua mari forturi la intrarea in port. Din anul 1948, cand arabii au fost invinsi de fortele israeliene, orasul apartine Israelului.
Gradinile suspendate ale orasului - Gradinile Baha'i, ne duc cu gandul la Gradinile Semiramidei. Aici se afla cel mai mare Parc National al Israelului, peste 10 000 de hectare. Templul, cu o cupola spectaculoasa, impodobita cu aur si sprijinita pe o colonada exterioara, este o capodopera arhitecturala. Templul a fost construit in 1953 pentru celebrarea credintei Baha'i care cere oamenilor toleranta si intelegere intre cele 9 religii ale lumii.
Manastirea "Steaua de Mare": amplasata pe Muntele Carmel, deasupra Haifei este sediul central al Ordinului Romano-Catolic al calugarilor carmeliti (fondat in sec. XII), intemeiat de credinciosii retrasi in pesteri atunci cand zona a fost ocupata de cruciati.
Muntele Fericirilor este locul in care Iisus a tinut o predica despre fericiri (Mt 5, Luca 6:20). Muntele se afla deasupra Tabcha-ei, la 175 metri deasupra marii Galileii, dar la 35 metri sub nivelul Marii Mediterane. Se poate ajunge aici de pe un drum care urca din Tabcha, pe Vered - Hagalil, spre Rosh-Pina si Galileea de Sus. Predica de pe Muntele Fericirilor are 9 versete, fiecare incepand cu "Fericiti sunt…" sau in latina "Beati…" Cuvantul latinesc a dat muntelui numele sau - Binecuvantati - Fericiti. In acest loc se afla o biserica catolica franciscana, o manastire, un hotel, niste gradini, o ferma si un centru turistic.
Manastirea Schimbarea la Fata, de pe Muntele Tabor, este o manastire greco-ortodoxa inchinata acelui eveniment din viata Mantuitorului, prin care oamenilor li s-a aratat lumina necreata a lui Dumnezeu. Muntele Tabor este locul unde "Vechiul este acoperit de Nou, umanitatea de dumnezeire si Legea de Har". Muntele Tabor este unul dintre principale Locuri Sfinte din Israel.
Muntele Tabor - este un deal aflat in capatul estic al Vaii Jezreel, ce se inalta pana la altitudinea de putin peste 500 de metri, in regiunea Galileea de Jos. Aflat la 9 kilometri est de Nazaret si la doar 17 kilometri vest de Marea Galileei, acolo unde incep hotarele lui Isahar si Zabulon, acest deal mai poarta si denumirea de Muntele Schimbarii la Fata a lui Hristos.Datorita pozitiei sale strategice, pe cel mai important drum antic din zona (Via Maris, din nord-sudul tarii), cat si a inaltimii sale solitare, Muntele Tabor a constituit, inca din timpurile antice, un important loc de aparare. Pe acesta se inalta in acea vreme o mareata fortareata, ale carei ruine se mai vad inca si astazi, pierdute printre vegetatia florala. Fortareata de pe Tabor este cunoscuta inca din vremea Primului si celui de-al doilea Templu iudaic, iar mai apoi in perioada greceasca, romana si cruciata, ajungand treptat in ruina. Nu toti sunt de parere ca acesta este exact locul in care Hristos a mers cu cei trei ucenici ai Sai. Sunt pareri care sustin ca existenta aici a unui fort de armata ar fi fost o oarecare piedica in alegerea acestui munte drept loc al minunatului eveniment. In vremea Mantuitorului, acest deal numit "munte" ar fi ajuns pustiu, ceea ce a si permis Acestuia sa il foloseasca drept loc de odihna si rugaciune, in momentul Schimbarrii la Fata.Incepand cu secolul al IV-lea, crestinii vor incepe sa faca adevarate pelerinaje si slujbe pe acest loc, identificand o piatra de aici drept loc al petrecerii maretului eveniment: Schimbarea la Fata. Locul este deosebit de important si pentru iudei, caci pe acesta l-a binecuvantat Moise, zicand: "Pentru Zabulon a zis: Veseleste-te, Zabulon, in caile tale si tu, Isahare, in corturile tale! Chema-vor acestia poporul pe munte si acolo vor junghia jertfele cele legiuite, caci se hranesc cu bogatia marii si cu comorile cele ascunse in nisip.
Betleem (învechit Viflaim, uneori scris Bethleem sau Bethlehem „casa pâinii este un oraș din Cisiordania, situat la 10 km sud de Ierusalim, având 25.266 de locuitori (2007). Din 1996, după Acordul de la Oslo, orașul se află sub administrarea autorității palestiniene. Este un important centru religios și pentru iudei și pentru creștini. Vechiul Testament identifică Betleemul ca orașul în care regele David s-a născut. În Noul Testament, Betleemul este locul de naștere al lui Iisus. Orașul este locuit de una din cele mai vechi comunități de creștini din lume, deși mărimea comunității s-a micșorat datorită emigrației.
Biserica Nasterea Domnului din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare. Aceasta biserica a fost ridicata pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nasterea Domnului este si una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume pastrate pana astazi. Biserica se afla in partea de rasarit a orasului Betleem, la opt kilometri de orasul Ierusalim. Complexul ce o inconjoara, acoperind aproximativ 12.000 metri patrati, include in afara de basilica propriu-zisa, o manastire ortodoxa, una catolica si una armeana.
Nasterea Mantuitorului Hristos este relatata in Evangeliile Apostolilor Matei si Luca. In pofida micilor diferente, care intaresc veridicitatea celor relatate de cei doi, amandoi Evanghelistii afirma faptul ca Hristos S-a nascut in Betleem si a crescut in Nazaret.
Grota Laptelui este numele unei biserici din Betleem, Tara Sfanta. La o distanta de numai 300 de metri inspre sud-est de Biserica Nasterii Domnului se afla o biserica mica, numita indeobste "Grota Laptelui".
In localitatea Betleem, toate traditiile locului stau strans unite in jurul Bisericii Nasterii Domnului si in jurul Grotei Laptelui. Biserica Nasterii Domnului se afla in grija ortodocsilor, in vreme ce Grota Laptelui se afla in purtarea de grija a calugarilor franciscani.
Inca din secolul al VI-lea, o legenda locala marturiseste faptul ca in aceasta pestera (grota) s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul, in noaptea in care Dreptul Iosif a primit porunca de la inger sa paraseasca Betleemul si sa fuga in Egipt, spre a scapa de mania lui Irod. In aceasta grota ar fi stat ei in rastimpul dintre Nasterea Pruncului si Fuga in Egipt.
Ierihon este cel mai vechi oras din lume si primul cucerit de poporul ales la intratea in Tara Fagaduintei, situat in cel mai jos punct de pe glob, ca altitudine - 400 m sub nivelul marii. In pustiul Iudeii, Ierihonul este un oras al palmierilor in apropierea caruia se afla locul Botezului Domnului la Iordan - acelasi cu locul in care Sfantul Prooroc Ilie s-a inaltat la cer, se afla Muntele Carantania, unde Iisus a fost ispitit de diavol dupa ce a postit 40 de zile, precum si Dudul lui Zaheu - actualmente manastire ruseasca, loc factor de mari minuni si in timpurile noastre. Tot aici, Domnul nostru Iisus Hristos a vindecat doi orbi.
Situat la nord-est de Ierusalim, la circa 40 de kilometri distanta, Ierihonul este in prezent o "insula" palestiniana in teritoriul Israelului.
Aici, in acest loc in care istoria se scrie si acum tumultos, in care religiile monoteiste isi disputa intaietatea in fata Divinitatii si a oamenilor, Biserica Ortodoxa Romana a primit prin donatie, inainte de Revolutie, de la un credincios roman stabilit in zona, un teren la care s-au mai adaugat altele limitrofe, ajungand in prezent la o suprafata de 3000 mp.
Cu mari sacrificii s-a construit incepand din anul 1999 un Asezaman Romanesc extrem de primitor pentru noi, pelerinii romani sositi din tara sau de pe toate meridianele globului in Tara Sfanta. Astfel ca acum crestinii romani convietuiesc pasnic, amical chiar, alaturi de arabii musulmani, mai putin agresivi si periculosi decat cei din alte teritorii palestiniene.
Ierusalimul, cetate sfanta - In istoria omenirii, Ierusalimul nu se prezinta ca o capitala cu mari puteri politice si nici cu puteri economice de primul rang. El nu a avut parte de multe si mari bogatii terestre si nici de zacaminte pretioase in adancurile pamantului. Mai in tot timpul istoriei sale insa, Ierusalimul a avut de suferit infrangeri si cuceriri din partea unor imperii si regate: egiptene si asiriene, babilonene si persiene, grecesti si romane, bizantine si arabe, si chiar de cruciati. Toti acestia, rand pe rand, l-au cucerit si l-au stapanit, l-au jefuit si daramat, in veacuri diferite.
Drumul Crucii - Via Dolorosa - Masura dragostei lui Dumnezeu fata de om
Palestina biblica nu este numai tara pelerinajelor, ci si a marilor procesiuni religioase. Procesiunile sunt indeosebi legate de viata Mantuitorului pe pamant si de marile sarbatori ortodoxe de peste an. Toate Bisericile crestine din Tara Sfanta fac procesiuni religioase, dar cele mai impunatoare si mai marete sunt cele ortodoxe si catolice. Cele catolice sunt legate, mai ales de cele doua mari praznice: Sfintele Pasti si Nasterea Domnului. In schimb, procesiunile ortodoxe sunt mai numeroase, mai traditionale, legate mai mult de cult si de Evanghelie. Ele nu sunt simple obiceiuri, simple manifestatii religioase, ci formeaza parte integranta din viata intima duhovniceasca a Ortodoxiei la Sfintele Locuri. Drumul Crucii - Via Dolorosa sau Via Crucis - aminteste neincetat omului masura dragostei lui Dumnezeu fata de el. Aceasta dragoste se vede, mai mult decat oricand, in Vinerea Mare, cand credinciosii pasesc pe urmele Mantuitorului, pe stradutele inguste ale vechiului oras Ierusalim. Via Dolorosa - Drumul Durerii - se strecoara printre stradutele aglomerate si rasucite ale Ierusalimului, incepand de la Manastirea "Ecce Homo" si terminandu-se la Manastirea Invierea Domnului sau a Sfantului Mormant. Potrivit traditiei crestine, aceasta este calea pe care Mantuitorul a fost dus spre Rastignire, incepand cu judecarea Sa in pretoriu si terminand cu inmormantarea Sa in mormantul gol.
Drumul Crucii - istoricul si pelerinajul din vechime
Drumul Crucii isi pastreaza inca pietrele calcate, cu inima indurerata, de catre miile de credinciosi care au venit in pelerinaj, de-a lungul celor doua milenii de crestinism. Inceputurile acestui pelerinaj sfant se ascund adanc in patura istoriei. Odata ce Sfantul Imparat Constantin cel Mare (jumatatea secolului al IV-lea) a oferit crestinismului libertatea ravnita, nimic nu a mai putut sa opreasca dragostea si dorinta fierbinte a crestinilor de a pasi pe urmele Dumnezeului Om - Hristos - care si-a dat viata pentru oameni si pentru lume.
Biserica Sfantului Mormant - Biserica Invierii - este numita de ortodocsi Biserica Invierii, pentru ca nu moartea, ci Invierea Domnului este temelia, cununa, biruinta crestinilor. Biserica Sfantului Mormant este o constructie mareata din secolul al XI-lea, inaltata de cruciati, in locul altei biserici vechi, zidita de Sfanta Elena in secolul IV, in Ierusalim, Israel. Ea adaposteste cele mai scumpe locuri ale crestinilor: Muntele Golgota si Mormantul Domnului nostru Iisus Hristos; iar jos, in stanca de piatra, se afla pestera unde s-a descoperit Crucea Domnului de catre Sfanta imparateasa Elena.
Zidul Plangerii este locul din Ierusalim cel mai iubit de evreii din intreaga lume. Situat in partea de vest a cetatii, la mar¬ginea Muntelui Templului (moscheea de sub cupola aurie), Zidul Plangerii se afla la intersectia a doua mari culturi si credinte: cea evreiasca si cea musulmana. Zidul ramas din vechiul Templu este cel mai sfant loc al evreilor deoarece acesta este tot ce a mai ramas din Templul lui Solomon.
Acest loc este cunoscut sub mai multe nume: Zidul de Vest, Zidul Plangerii, Kotel. In vechile texte ebraice, locul este numit cel mai adesea "zidul de vest", insa nu se stie exact daca referinta viza zidul actual ori un altul, din Templu, care astazi nu mai exista. Termenul de "Zidul Plangerii" apare abia prin secolul al XIX-lea, in literatura engleza. Acest ultim nume l-a capatat locul din traditia evreilor de a veni aici si a deplange starea Ierusalimului si daramarea Templului Sfant. 

;

Circuit Israel: < (< nopti) - Adulti: 2,Copii: