Circuit Fiorduri Norvegia

Informatii generale

Oslo se intinde pe o suprafata de 454 km patrati  si este situat in sud-estul tarii. Este un oras port de fapt cel mai mare a tarii. Oslo este situat în capul fiordului Oslo. Fiordul se afla în sudul orasului. În partea opusa se afla dealuri si munti.
Exista 40 de insule pe terioriul orasului, cea mai mare fiind Malmøya (0,56 km²). Oslo are 343 de lacuri, cel mai mare fiind Maridalsvannet (3,91 km²). Acesta este si sursa cea mai importanta de apa.
Capitala Oslo - un oras mic cu aproximativ 500.000 de locuitori - continua traditia nordica a ordinii, curateniei si bunului gust, combinat însa cu comportamentul rece si retinut al norvegienilor este orasul premiului Nobel pentru pace.
Principalele atractii: Castelul si Fortareata Akershus, Muzeul de Istorie Culturala, Muzeul Ambarcatiunilor Vikinge, Muzeul Fortelor Armate, City Hall.
Catedrala Nidaros - Simbol al regalitatii norvegiene, milenara catedrala Nidaros din Trondheim este cea mai mare cladire ridicata in Evul Mediu in Peninsula Scandinava. A fost catedrala arhidiocezei Norvegiei, infiintata in 1152.
City Hall - aici se desfasoara in fiecare an ceremonia de decernare a premiilor pentru Pace Nobel.
Fortareata Akershus este vechiul castel care a fost construit cu scopul de a apara orasul Oslo, capitala Norvegiei.
Primele lucrari de constructie au inceput in anii 1290, de catre regela Hakon V.
Muzeul ambarcatiunilor vikinge-Fara corabii, expansiunea vikingilor ar fi de neimaginat, la fel ca si fara stapanirea unor cunostinte solide de navigatie. Scandinavii traiau langa si prin mare. Cine erau acesti vikingi, locuitori ai fiordurilor (vik=fiord, in norvegiana) sau razboinici pe mare. Fiordurile sunt cea mai mare atractie turistica naturala a Norvegiei, un fenomen rar, datand de acum 10-15 mii de ani, din timpul retragerii ghetarilor. Cuvantul fiord, ortografiat in limba norvegiana "fjord", se poate traduce prin golf. Spectacolul este maret. Peisajul are aspectul defileurilor noastre, mult mai salbatic si mai adanc. Apa limpede de la fund este strajuita de paduri specifice nordului, stanci dezvelite sau acoperite cu lichen si un cer azuriu care confirma ca zona n-a cunoscut inca poluarea. Numarul lor este greu de estimat, dar cine are rabdarea sa le numere pe harta Norvegiei poate descoperi aproape doua sute de fiorduri.
Litoralul norvegian masoara 3.380 km, dar geografii au calculat ca, daca il consideram desfasurat, respectiv urmand si linia fiordurilor, lungimea uscatului care atinge marea este de zece ori mai mare, ceea ce reprezinta aproape jumatate din circumferinta Pamantului.
Padurile de conifere predomina uscatul, iar cine a vizitat zona fiordurilor sustine ca nicaieri in alta parte aroma de rasina si culoarea de verde pregnant nu sunt atat de izbitoare. In ciuda climatului rece, fauna este bogata in zona. Predomina soarecele de camp si elanul, care atinge si chiar depaseste uneori 2 metri inaltime. Se afla la ei acasa: ursul brun, rasul euroasiatic, lupul, castorul, vidra si un mare numar de pasari. Fiordurile sunt alimentate cu apa dulce de pe versantele muntilor, dar comunica si cu marea, dinspre care patrunde apa sarata. Ca rezultat, apa lor are o salinitate mai scazuta decat a marii, dar mai ridicata decat a raurirlor.
Calitatile apei au permis Norvegiei sa puna bazele celor mai prospere exploatari de somon din lume, exportand acest peste de crescatorie in cantitati enorme, care au concurat somonul natural, mult mai scump. Pe aceasta tema producatorii norveginei au fost multa vreme in conflict comerical cu cei din Rusia, conflict care se pare ca s-a stins recent.
Sub aspect turistic, zona prezinta o atractie deosebita, desi Norvegia limiteaza turismul, ca sa nu afecteze mediul. 

;

Circuit Fiorduri Norvegia: < (< nopti) - Adulti: 2,Copii: